Produkter
Fixa Projektet arkiv

Fixa projektet > Trä eller sten på uteplatsen?

Trä eller sten på uteplatsen?

Planerar du att anlägga en uteplats till villan eller sommarhuset? I så fall lär du snart hamna i valet mellan någon form av marksten och olika typer av trall. I vissa fall avgör platsens förutsättningar vad som blir mest praktiskt, men i många fall kan bägge alternativen fungera. Låt oss titta på hur de båda alternativen skiljer sig åt.


Utgå från förutsättningarna på plats

Många gånger kan det finnas yttre förutsättningar på tomten som gör att din uteplats behöver höjas upp en bit ovanför marken. I dessa fall är träaltanen, eller det så kallade trädäcket, det givna valet eftersom det underliggande regelverket ger höjd åt uteplatsen. Om du tvärtom inte vill att din uteplats ska bygga på höjden är det stenläggning som är det naturliga valet.

Priser och praktikaliteter

Trallbrädor av trä är mjuka och sköna att gå på så länge det är torrt, men kan lätt bli hala av både poolplask, regn och snö. Stenplattor är mer halksäkra men kan å andra sidan bli obehagligt heta att trampa barfota på under varma sommardagar. I övrigt har vi förstås de estetiska skillnaderna, som handlar om tycke och smak och vad som passar bäst till ditt hus.

Prismässigt brukade marksten vara ett dyrare alternativ än en träaltan, men idag kan man snarare säga att det finns stora prisspann inom båda alternativen. Den största skillnaden att tänka på som gör det själv-are är mängden av tunga lyft. Det är mycket tuffare för rygg, armar och ben att arbeta med stenplattor än med trä, så fundera på om du kommer att behöva hantverkarhjälp.

Längre livslängd men mer underhåll

Sten- och betongplattor har lång livslängd. Att plattorna är hållbara betyder däremot inte att din stenbeläggning kommer att vara underhållsfri. Ogräs kan lätt få fäste i fogarna och du kan även få problem algbildning, vilket i sin tur binder fukt.

En årlig rengöring av plattorna med högtryckstvätt är ingen dum idé, liksom att vid behov rensa ogräs mellan plattorna. Att sopa undan löv kan ibland kännas överflödigt, men tänk på att löv som samlas mellan stenarna gärna förmultnar till jord där ogräs kan få fäste.

Ett alternativ till att använda fogsand eller liknande när man lägger stenplattor är att gjuta fogarna. Detta ger ett minskat underhållsbehov, men en nackdel är att det blir krångligare att byta ut enstaka plattor.

För- och nackdelar med betong/stenplattor

+ Lång teknisk livslängd
+ Smidigt underhåll om du gjuter fogarna
+ Bevarar värme = skönt på sommarkvällarna
– Räkna med en del ogräsrensning
– (Sten)hårt, oförlåtande underlag
– Hett att gå barfota på i sommarsolen

Enklare att bygga men mindre tåligt

Ett trädäck byggs antingen av kärnvirke eller det både vanligare och billigare alternativet som är tryckimpregnerad furutrall.

Trädäck har kortare livslängd än en stenlagd uteplats, men med en grundligt genomförd konstruktion kan det underliggande regelverket klara sig under många år och då kan du vid behov bara byta ut utsatta partier. Som regel kan man räkna med ett trädäck har en livslängd på åtminstone 15 år.

De flesta trallmaterial mår bra av att oljas in var 2–3 år. Det ska dock sägas att vissa väljer bort detta och låter trallen åldras naturligt. Med tryckimpregnerat virke kan inoljningen snarare handla om att man vill bevara eller förbättra kulören.

För- och nackdelar med trädäck

+ Enkelt att bygga själv
+ Mjukt och skönt att gå på
+ Enkelt att hålla rent
– Inte så lång teknisk livslängd
– Mer fuktkänsligt än betongplattor
– Väldigt halt vintertid

Lycka till med ditt altanbygge!